Zilele Sfântului Ladislau, Oradea, 2021

Zilele Sfântului Ladislau 2021 - gânduri la final de festival

Peste 70 de evenimente în peste 10 locuri a inclus, în perioada 21-27 iunie, festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau 2021, prima manifestare de mare anvergură desfășurată în Oradea după relaxarea restricțiilor anti-Covid 19. “Orădenii și Oradea au revenit la viață, iar această revenire, deși ușor timidă și cu mult grijă, a fost prezentă, ca o vibrație de fond, pe tot parcursul festivalului”, a afirmat Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.

“La gala de deschidere spuneam, citând-o pe artista Pásztor Anna, “Începeți să trăiți ca să aveți ce să povestiți” – și tocmai despre acest lucru a fost vorba, în principal, în cadrul ediției tocmai încheiate. Oamenii au revenit la viață, s-au reîntâlnit cu prieteni pe care nu i-au văzut dinainte de pandemie. Nu a fost vorba despre a aduce la festival mii de persoane, mulțimi – de altfel nici nu s-ar fi putut din punct de vedere legal. Esențială a fost conexiunea emoțională între oameni, sentimentul de apartenență la comunitate care, încet-încet, își cicatrizează rănile și se reconsolidează”, a detaliat Zatykó Gyula. “Sperăm ca anul viitor, când Zilele Sfântului Ladislau se vor afla la ediția aniversară cu numărul 10 atmosfera să fie una senină, relaxată, fără restricții”, a concluzionat organizatorul principal.

Concerte cu genuri diverse de muzică – de la rock la muzică veche, expoziții de artă – în săli, dar și pe stradă, proiecții de film în aer liber, tururi tematice ghidate în oraș, activități pentru copii și pentru familii – toate au umplut de viață Cetatea Oradea, biserici, piețe, parcuri.

Între noutățile ediției din acest an s-au numărat recitalurile zilnice de orgă, Curtea folclorică din Cetatea Oradea unde au urcat pe scenă ansambluri de succes, dar și o compoziție florală care îl înfățișează pe Sfântul Ladislau și care a fost expusă în Cetatea Oradea. 

O pată de culoare în oraș a fost prezentarea de porturi populare desfășurată pe balconul Casei Kolozsváry/Villi Apartments – cu tot cu o demonstrație energică de dans în fața clădirii, printre oameni.

A continuat, într-o altă formă, seria de evenimente Cântă Orașul, începută în 2019. De această dată muzica a fost prezentă nu doar în Oradea ci și, de exemplu, în Biserica din Reformată din Șișterea. De asemenea, concertele propriu-zise au fost precedate de recitaluri-surpriză susținute de muzicieni în aer liber, în preajma unor statui precum cea a lui Rhédey Lajos, Lorántffy Zsuzsanna sau grupul statuar Holnaposok.

Unele dintre expozițiile vernisate în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau pot fi admirate și după festival: lucrările de design grafic din cadrul competiției Publicritic mai pot fi văzute azi și mâine, pe panouri de mari dimensiuni și citylights, pe străzile Oradiei.

Festivalul s-a desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor legale anti-COVID 19 aflate în vigoare.

Zilele Sfântului Ladislau 2021 au fost organizate de Asociația Szent László, împreună cu alte 7 asociații coorganizatoare, 4 parteneri principali și 21 de parteneri. 

Festivalul cultural a fost susținut de finanțatori instituționali: Fondul Național Cultural (Ungaria) și Primăria Oradea, prin APTOR – Asociația Pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, de sponsorul oficial OTP Bank România, de sponsorul principal MOL România, precum și de alți 15 susținători și donatori, dar și de 21 de parteneri media.

Informații suplimentare, fotografii și materiale video găsiți pe website-ul oficial www.zilelesfantuluiladislau.ro și pe pagina de Facebook Festivalul Zilele Sfântului Ladislau • Oradea.

Share