Zilele Sfântului Ladislau 2021 au luat startul, în mod oficial, luni, 21 iunie, de la ora 19:00, cu Gala festivă de Deschidere, eveniment care a avut loc la Teatrul Szigligeti.“Am pornit pregătirea ediției din acest an cu gândul că vom organiza mai puține evenimente, de anvergură mai mică, dar la final am reușit să includem în programul festivalului nu mai puțin de 64 de evenimente”, a detaliat Zatykó Gyula, organizatorul principal al Zilelor Sfântului Ladislau.
Organizatorul a menționat prezența festivalului în comunitate și în 2019, chiar dacă în formă virtuală – timp de o săptămână, doritorii au putut savura scurte, dar pline de informații documentare despre Oradea de altădată.
“Ne aflăm după un an și jumătate de stat acasă – nu ne-am văzut familii cu familii, prieten cu prieten, ce să mai vorbim de comunitate. Pásztor Anna, din formația Anna and the Barbies, rostește un vers care spune „Începeți să trăiți ca să aveți ce să povestiți”. Acest an poate e despre acest lucru: să începem să trăim. Noi, organizatorii Zilelor Sfântului Ladislau, dorim să oferim ocazia acestui nou început”, a precizat organizatorul principal al festivalului cultural.
Zatykó Gyula a subliniat faptul că Zilele Sfântului Ladislau se desfășoară cu respectarea tuturor reglementărilor legale aflate în vigoare și a rugat spectatorii să nu acuze organizatorii de implementarea unor restricții care sunt, de altfel, obligatorii conform legii și aceasta este singura posibilitate de a oferi comunității acest festival.
Organizatorul a mulțumit orașului înfrățit Debrețin pentru Gala Operei care a încheiat Gala de Deschidere. De altfel, Debrețin a oferit festivalului în dar nu doar acest spectacol, ci și o compoziție florală care îl înfățișează pe Sfântul Ladislau și care poate fi admirată în Cetatea Oradea.
Florin Birta, primarul municipiului Oradea, a precizat faptul că Zilele Sfântului Ladislau reprezintă primul eveniment de mare anvergură care are loc în Oradea după ținerea sub control a pandemiei. “Este un eveniment important pentru noi, ca și comunitate”, a subliniat primarul. „Doresc să mulțumesc Asociației Sfântul Ladislau pentru această minunată organizare și colegului meu din Primăria Oradea, domnului Zatykó Gyula, care este foarte implicat și foarte dedicat în tot ceea ce face (…) În Oradea trăim într-o comuniune, atât comunitatea românească, cât și cea maghiară și de aceea trebuie să continuăm acest trai prietenesc”, a detaliat Florin Birta. Primarul a precizat că Primăria Oradea va asigura în continuare finanțare pentru orice fel de evenimente de calitate, indiferent dacă sunt organizate pentru comunitatea maghiară sau pentru comunitatea românească, “pentru că așa înțelegem noi să trăim în prietenie și în respect unul față de celălalt”. Florin Birta a mulțumit și reprezentanților Debreținului pentru numeroasele proiecte pe care le desfășoară împreună, ca parteneri.
Dr. Puskás István, viceprimarul Debreținului, și-a exprimat și el bucuria reîntâlnirii. “Am dorit să aducem la Oradea, la festival, două evenimente emblematice prin care să arătăm că și noi, cei din Debrețin, suntem acasă în Oradea. Ne despart niște kilometri și o graniță, însă suntem împreună când ne vizităm reciproc, când mergem acasă”, a subliniat viceprimarul, referindu-se la compoziția florală și la gala de operă.
În cadrul Galei Operei au fost interpretate lucrări semnate de Vincenzo Bellini, Charles Gounod, Kodály Zoltán, Wolfgang Amadeus Mozart, Amilcare Ponchielli, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi. Artiști: Antóni Norbert, Dargó Gergely, Donkó Annamária, Donkó Imre, Grega Csaba, Janovicz Zsófia, Kuczmog Klaudia, Molnár Anna, Nagy Kíra, Rendes Ágnes, Szilágyi Szilvia, precum și Corul Teatrului Csokonai și instrumentiștii Filarmonicii Kodály. Dirijorul corului: Gyülvészi Péter. Dirijorul serii: Ács János.
Zilele Sfântului Ladislau 2021 sunt susținute de finanțatori instituționali: Fondul Național Cultural (Ungaria) și Primăria Oradea, prin APTOR – Asociația Pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, au ca sponsor oficial OTP Bank România, iar ca sponsor principal MOL România.