Zilele Sfântului Ladislau, Oradea, 2021

Proiecții de film în aer liber

Două filme savuroase și de mare succes vor fi proiectate în aer liber – în Curtea Palatului Princiar din Cetatea Oradea – în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau 2021. Ambele pelicule beneficiază de subtitrare în limba română.

Vizionare plăcută!

Miercuri, 23 iunie, ora 21:30

Tovarășul Draculici

(proiecție de film cu subtitrare în limba română)
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Szent László, Filmtett

Vampirii umblă printre noi! Dar nu vă temeți: angajații serviciului de contraspionaj sunt pe urmele lor, și, pe lângă metodele și echipamentele obișnuite, sunt în stare să apeleze chiar și la usturoi. Suntem în Ungaria anilor ’70. Tovarășul Fábián (Zsolt Nagy), trecut și prin revoluția cubaneză, își vizitează patria pentru a lansa o mișcare grandioasă de donare de sânge. Dar ceva e în neregulă cu el. Bătrânul luptător arată de parcă ar avea 30 de ani, posedă un aer degajat și conduce un Mustang roșu aprins, iar femeile mor după această bestie neobosită la pat. Serviciul de contraspionaj s-a pregătit însă de luptă, punându-și în joc cei mai buni agenți. Mária (Lili Walters), în rolul însoțitoarei sale, încearcă să-i câștige încrederea tipului suspect; pe măsură ce întâlnirile lor devin din ce în ce mai serioase, femeia firavă devine din ce în ce mai încrezătoare în propriile forțe: ajunge să creadă că e mai deșteaptă și mai puternică decât bărbații care o dirijează ca pe o marionetă. Între timp, iubitul ei, Laci (Ervin Nagy), maestru al urmăririi, interceptării și al luptei corp la corp, observă toate acestea din fundal, iar atunci când nu are o criză de gelozie, face ceea ce nu e punctul lui forte: gândește. Oare care este secretul tovarășului veșnic tânăr care soarbe o zeamă roșie și densă dintr-o sticluță de suc și tânjește după gâturile gingașe ale tovarășelor? Spionii, agenții secreți, informatorii, impostorii, camarazii vechi și noi erau pregătiți pentru orice, dar pentru o asemenea situație nu există instruire… Din ideea nebunească a regizorului-scenaristului filmului „Heavenly Shift” (Isteni műszak), conform căreia un vampir vizitează Ungaria anilor ’70, iar serviciile secrete încearcă să-l deconspire, s-a născut o comedie cu un umor negru ca noaptea, protagoniști de excepție, elemente vizuale memorabile și o poveste cu întorsături de situație, invitând publicul la o experiență cinematografică palpitantă care pune sângele în mișcare.

Joi, 24 iunie, 21:30

Belea la Budapesta

(proiecție de film cu subtitrare în limba română)
Loc: Cetatea Oradea, Curtea Palatului Princiar
Organizator: Asociația Szent László, Filmtett

În copilărie erau amici nedespărțiți. Dar cam răi: aventurile lor inocente au lăsat în flăcări tabere de copii și au îngrozit educatorii. Apoi amicii au crescut – dar, din fericire, au rămas la fel de neserioși. Cu excepția lui Marcell, devenit inginer teribil de bogat, dar nu foarte fericit, toți sunt la fel de lipsiți de scrupule și puși pe șotii ca înainte. Și când unul dintre ei vine cu ideea de a infiltra o pictură ciudată de-a lui la licitația de artă a secolului, plănuind împreună cu tovarășii săi o acțiune demnă de James Bond, gașca reușește să-și convingă chiar și vechiul amic să participe la fărădelegea nebunească. Dar nu există planuri perfecte. Sau mai bine zis: în cazul lor cu siguranță nu există. Chiar și cu implicarea unui infractor profesionist, rezultatul include haos, aventură, lupte și multe broaște. Dar lor le plac tocmai situațiile de acest gen… Comedia realizată după Marea mahmureală, dar cu o tușă locală și cu actori maghiari de excepție, e un succes cinematografic fără doar și poate.

Share