Zilele Sfântului Ladislau, Oradea, 2021

O săptămână plină la Zilele Sfântului Ladislau 2021

De la concerte cu genuri de muzică diverse până la expoziții de artă, de la proiecții de film în aer liber până la tururi tematice ghidate în oraș – peste 60 de evenimente în peste 10 locuri de desfășurare îi așteaptă pe orădeni la Zilele Sfântului Ladislau 2021, festival cultural care va avea loc între 21 și 27 iunie.

În acest an, concertele au ca protagoniști în principali artiști locali și din zone apropiate – de altfel, susținerea artiștilor locali și oferirea ocaziei de a se întâlni cu publicul constituie unul din obiectivele principale ale ediției 2021 a Zilelor Sfântului Ladislau.

Pe scena festivalului cultural vor cânta, între alții trupa No Sugar, ansamblul Poklade, ansamblul Operettissimo, Heinczinger Mika (Misztrál), formația LED.

Între noutățile ediției din acest an se numără recitalurile de orgă care vor avea loc zilnic, la ora 12:00, la Biserica Reformată Olosig.

O altă noutate a acestei ediții este Curtea folclorului (plănuită, la scară mai mare, pentru ediția 2020) din Cetatea Oradea unde invitați vor fi, între alții, Ansamblul Maros, Berecz András și fiul său, alături de ansamblul Soroglya. Tot aici va fi prezentă expoziția Geofolk, semnată de Dávid Botond, în cadrul căreia vor fi ilustrate aproape 1.700 de porturi populare a 240 de etnii din 56 de țări.

Tot la capitolul noutăți estetice, în Cetatea Oradea vizitatorii vor putea admira o creație florală de mari dimensiuni, realizată de artiști din Debrețin.

Continuă, într-o altă formă, seria de evenimente Cântă Orașul, începută în 2019. De această dată muzica va fi prezentă nu doar în Oradea ci și, de exemplu, în Biserica din Reformată din Șișterea.

De asemenea, în Cetatea Oradea vor fi proiectate în aer liber două comedii maghiare de succes, cu subtitrare în limba română. Expozițiile vor fi și în acest an numeroase și diverse, de la compoziții realizate din timbre până la panouri uriașe cu machete grafice expuse în oraș. Nu în ultimul rând, cei mici și familiile vor putea participa la numeroase evenimente dedicate lor.

Gala de deschidere a festivalului cultural va avea loc luni, 21 iunie, de la ora 19:00 , la Teatrul Szigligeti, iar pe scenă vor interpreta bucăți de operă artiștii Teatrului Csokonai și ai Filarmonicii Kodály (Debrețin).

„Anul trecut nu am putut organiza festivalul, dar nu am lăsat să treacă anul fără a aduce o contribuție, credem noi, specială: am realizat și am publicat pe pagina de Facebook Festivalul Zilele Sfântului Ladislau • Oradea filme documentare din care ați putut afla multe informații interesante despre aspecte ale vieții din Oradea de demult”, a detaliat Zatykó Gyula, organizatorul principal al festivalului cultural.

„Ne face o mare plăcere să putem organiza în acest an festivalul cu public, iar revederea cu orădenii va fi o uriașă bucurie”, a precizat Zatykó Gyula.

Sloganul ediției din acest an este Împreună, acasă, iar în acest spirit de coeziune, organizatorii roagă publicul să respecte măsurile legale anti-COVID aflate în vigoare. Măsurile obligatorii puse în aplicare în timpul festivalului pot fi consultate mai jos și vor fi publicate integral, alături de regulamentul general al evenimentului marți, 15 iunie, pe website-ul oficial www.zilelesfantuluiladislau.ro.

Tot pe websiteul oficial va fi disponibil, începând de marți, 15 iunie, și programul integral al Zilelor Sfântului Ladislau 2021, iar cu noutăți publicul este așteptat pe pagina de Facebook Festivalul Zilele Sfântului Ladislau • Oradea.

Zilele Sfântului Ladislau 2021 sunt susținute de finanțatori instituționali: Fondul Național Cultural (Ungaria) și Primăria Oradea, prin APTOR – Asociația Pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune, sponsor oficial: OTP Bank România, sponsor principal: MOL România.

Share