Zilele Sfântului Ladislau, Oradea, 2021

Expoziții: de la compoziții din timbre până la panouri mari în oraș

Festivalul cultural Zilele Sfântului Ladislau vă așteaptă și în acest an cu numeroase expoziții, care mai de care mai interesante: de la compoziții realizate din timbre până la panouri uriașe cu machete grafice expuse în oraș.

Iată care sunt și programul lor:

 

Luni, 21 iulie

15:30 Femeile în cultura din Debrețin – vernisaj

Expoziția foto va fi vernisată de dr. István Puskás, viceprimarul orașului Debrețin și de István Tóth, președintele Asociației Euro Foto Art 

Loc: Biserica Reformată Orașul Nou – Casa de Rugăciune (strada Jean Calvin)

Organizator: Casa Partium (Debrețin), Asociația Szent László 

Deschisă zilnic, între 22 și 25 iunie, între orele 10 și 13. 

Expoziția constituie prima parte a unui proiect care va continua în 2022 cu Femei în cultura din Oradea.

 

17:00 Studii filatelice 

Expoziție de imagini filatelice realizate de Judit Szendrei 

Vernisată de Dr. István Puskás, viceprimarul orașului Debrețin

Loc: Galeria Tibor Ernő, Șirul Canonicilor, nr. 11

Organizator: Casa Partium (Debrețin), Asociația Szent László 

Deschisă între 22 și 30 iunie, marți și sâmbătă între orele 11 și 16

 

Judit Szendrei a realizat prima imagine în 2015 pe când era în căutarea unei activități utile pentru fiica sa, Zsófi, cu sindrom Down. Au început un proiect mai amplu: au înmuiat, au uscat și au organizat timbrele. După ce au terminat, a trebuit să îi găsească o continuare. Și astfel au luat naștere imaginile. „Astăzi, creația filatelică a devenit o pasiune. Am aflat de această definiție a genului de la Péter Antal, proprietarul colecției Antal–Lusztig când acesta mi-a văzut imaginile. Alții păreau că recunosc în ele colajul, tehnica montajului sau le aseamănă cu mozaicurile antice. Cu toții au dreptate, întrucât eu lucrez cu un amalgam al acestor tehnici” – a spus ea. Imaginile sale au ajuns până în Anglia, în Olanda, dar și la Expoziția Internațională Filatelică de la Budapesta. Judit, împreună cu soțul și fiica ei, au avut ocazia de a se întâlni cu Papa Francisc, la Vatican, oferindu-i cadou o imagine filatelică realizată de ea. Sfântul Părinte a binecuvântat-o pe fiica sa,  Zsófi. Imaginea oferită în dar Papei reprezintă un rozar ce are în mijloc cu o femeie în rugăciune. Creația este compusă din câteva mii de timbre.

 

Miercuri, 23 iunie

 

16.00 Premierea câștigătorilor expoziției de design grafic Publicritic și vernisajul expoziției 

Expoziția-concurs are în centru tema smogului digital – poluarea informațională din mediul online, iar lucrările premiate în cadrul ei vor fi expuse pe panouri de mari dimensiuni situate pe străzile Oradiei.

Loc: Universitatea Creștină Partium (clădirea nouă), str.  Sulyok István nr. 14–16

Organizator: Universitatea Creștină Partium Departamentul de Arte, Asociația Szent László

 

Vineri, 25 iunie

 

17:00 Oradea mea – albumele foto ale lui Dr. András Kiss, prezentate de artistul foto István Tóth 

Loc: Cetatea Oradea, Corpul A, etajul I, sala 18

Organizator: Asociația  Szent László

 

18:00 Geofolk –  Porturi populare din lumea largă

Expoziția în aer liber a fotografului Botond Dávid va fi vernisată de Krisztina Sándor, Președintele Executiv al Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) 

Loc: Cetatea Oradea, Curtea folclorică (Curtea Palatului Princiar)

Organizator: Asociația Szent László

Diversitatea lumii noastre se reflectă în diversitatea costumelor noastre populare. Expoziția este menită să documenteze această diversitate prin această colecție fotografică în care putem admira actualmente aproape 1700 de porturi populare a 240 de popoare din 56 de țări.

 

19:00 Expoziția membrilor Fotoclubului Helios-Art Nyíregyháza

Expoziția va fi vernisată de Tóth István AFIAP, președintele Clubului Fotografic Nufărul Oradea, președintele Asociației Euro Foto Art. Momentele muzicale vor fi oferite de artistul Thurzó Sándor (violă) și Fórián Andrea (pian).

Loc: Cetatea Oradea, Corpul C, etajul I

Organizator: Clubul Fotografic Nufărul Oradea, Asociația Euro Foto Art

Co-organizator: Ansamblul cameral Duo Vardiensis, Oradea

Expoziția poate fi vizitată între 25 și 15 iulie, zilnic, între orele 10 și 20.

La expozițiile din săli accesul este liber, nu e nevoie de vaccin sau de teste.

Sunt obligatorii, însă, purtatul măștii, dezinfectarea mâinilor și distanțarea. La intrare vi se va măsura temperatura.

La expoziția Geofolk din Curtea folclorică, Cetatea Oradea, sunt valabile reglementările pentru spațiile exterioare. Aveți acces dacă:

  • prezentați adeverința conform căreia sunteți vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

sau

  • prezentați rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore

sau

  • vă aflați în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maximum 14 zile anterior desfășurării evenimentului)

 

Documentele necesare pentru acces sunt: adeverința de vaccinare sau care certifică rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen (pe hârtie sau pe telefon) și cartea de identitate. Verificarea documentelor se va realiza la intrarea în perimetrul evenimentului.

Minorii au acces fără aceste documente.

Sunt obligatorii purtatul măștii, dezinfectarea mâinilor și distanțarea. La intrare vi se va măsura temperatura.

Share